Skapaskolan 2019 | Om Skapaskolans nya byggnad
11953
page-template-default,page,page-id-11953,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Om skolan

Vår unika skolbyggnad ger plats till 520 elever från årskurs F-9. Byggnaden är ett miljöeffektivt passivhus med solceller på taket. Skapaskolan var den enda skola som blev nominerad till byggbranschens stora pris Årets bygge 2018.

Vi har ställt oss frågan om vilken form av byggnad och inredning som stöttar vår verksamhet på bästa möjliga sätt. Svaret blev att vi vill ha en vänlig skola som i varje vrå har formats för sitt uppdrag; att bidra till trygghet, lärande och utveckling för de elever som kommer att tillbringa stora delar av sin tid här de kommande åren. Vi har testat oss fram i vår tillfälliga etablering vilket har gjort att vi kunnat prova oss fram och bygga en alldeles unik och underbar skola!

Vi har utformat en unik typ av klassrum som stöttar elevers aktiva lärande, ger arbetsro genom olika hytter och rum och erbjuder ett stort antal trygga platser som ger arbetsro.Materialen är äkta och i nedtonad färg för att ge ett inbjudande intryck och åldras väl.

Arkitekten har ordet

Byggnaden är drygt 5000 kvm, helt utvecklad och anpassad för att passa Skapaskolans unika arbetssätt med aktivitetsbaserat lärande och betoning på teknik och hälsa.

Skolan är ritad som en fortsättning på det omgivande landskapet. Terrängen på den östra sidan sammanlänkas med byggnaden genom en lekplats på taket. Staketet som omger lekplatsen är i samma material som fasaden på huset och sträcker sig till samma nivå som trädtopparna för att skapa en sammanhållen känsla med omgivande miljö. Taket på skolan kommer vara gräsbevuxet för att ytterligare förstärka byggnadens sammansmältning med naturen runt omkring.

Vi har också valt att ha en kurva i fasaden för att byggnadens utseende ska följa vägens utseende och smälta in väl. Skolans har fått glaspartier mot entrén för att skapa en öppen och välkomnande känsla. Den elev, förälder, medarbetare eller besökare som är på väg in i skolan kan ta del av verksamheten redan utanför byggnaden och därmed bli en del av gemenskapen innan man tar steget in i skolan. Väl inne i byggnaden möts man av skolans ”hjärta” som är navet i skolan och platsen som förenar restaurang, bibliotek, makerspace och lärstudios.

Skolans inre uppbyggnad är gjord utifrån tre nivåer. Hjärtat i mitten, därefter breakout zones som övergår i lärstudios. Breakout zones ersätter den traditionella korridoren och erbjuder utrymmen för arbete i mindre grupper. Själva lärstudion är uppbyggd utifrån en tanke om mindre rum i rummet, där varje yta är utvecklad utifrån en viss typ av kommunikation och lärsituation. Tanken är att alla elever ska kunna hitta sin optimala miljö för lärande.

/Cage Copher, Street Monkey Architects

Byggvärden

Utifrån våra tankar om skolan har vi formulerat ett antal värden som vi vill att den nya skolan skall bära.

Välkomnande och personligt

Skolan ska andas personlighet, värme och vänlighet för att bidra till elevers och medarbetares trygghet.

Samarbete

Skolan är en plats för kooperativt lärande. Genom att sätta ord på tankar, uttrycka sig, lyssna på andra och mötas, uppstår lärande.

Variation

Skolan ska innehålla stora olikheter för att kunna passa för olika tillfällen, olika läraktiviteter och för olika individers preferenser.

Arbetsro

Utifrån vår insikt om att det lärande vi vet är framgångsrikt idag skapar mer ljud det lärande man traditionellt eftersträvat så har vi byggt flertalet ljudzoner i samma lärstudio.

Fasadbilder

På bilderna ser man skolan fina proportioner och hur den passar in i landskapet. Skolan har ett varmt och fint uttryck.

Planlösningar

Skolan fördelar sig i tre plan och upptar drygt 5 000 kvm. På första våningen ser man ”hjärtat” innanför huvudentrén. Här möts man direkt av blibliotek, café, restaurang, musiksal, verkstad och sist men inte minst en poddstudio. Tanken är att ge en varm och central entré där man genast möts av aktivt lärande. De två övre planen rymmer lärstudios och personalutrymme.
Fast möblering i gult och grönt är korrekt. Röd lös möblering är endast skisser.

Fast möblering

Allt eftersom vi provat oss fram kring lärmiljön har vi märkt att vi vill ha ett stort inslag av fast, ändamålsenlig möblering. Då vi inte hittat något tillgängligt som svarat mot det vi velat ha så har vi helt enkelt tagit fram ett helt eget möbelprogram som vi bygger tillsammans med våra partners. Syftet är att skapa en variationsrik miljö med yteffektiv samling, tysta sektioner samt inbjudande och trygga arbetsplatser.

Senaste inläggen från Byggbloggen

Följ skolans byggnation på byggbloggen.

 • Vår byggare visar upp skolans byggteknik

  Under den kommande helgen så kommer byggfirman som bygger den nya Skapaskolan att visa upp byggnaden för byggbranschen för att visa på byggtekniken passivhusteknik. Vi är glada att vi får ett energisnålt och hållbart hus som passar in i vår övriga strävan att vara en......

 • Slutspurten är igång

  Nu är fasaderna klara förutom på idrottshallen. Sedumtaket (grästaket) är också på plats. Markarbetet dundrar på för fullt liksom arbetet med ytskikten på insidan av skolan. Vi ser verkligen fram emot att flytta in till vårterminen!...

 • Vår nya Skolbyggnad växer fram

  Bygget fortsätter i ett högt tempo fram till färdigställandet i slutet av november. Ovan en bild på baksidans fasad som börjar bli klar. Nu börjar också ytskikt titta fram här och där.             Längtan är stor till terminsstarten i januari!......

 • Besök i nya skolbyggnaden!

  Idag började lärarna arbeta efter ett välförtjänt sommarlov. Förutom de arton som var på plats sedan tidigare började idag tolv nya pedagoger på Skapaskolan! Vi firade in det nya året med att besöka vår blivande skolbyggnad. Fantastisk känsla för alla oss som funderat och arbetat......

 • Entrén växer fram

  Nu har det fjärde och sista hörnet av skolbyggnaden till den nya Skapaskolan kommit på plats. Det som nu landat på tomten är entré, bibliotek, café och verkstad på bottenvåningen, kontor och personal på våning två och lärstudios på den tredje våningen. Det är den......

 • Dialoger om lärmiljö

  Den här veckan pågår Almedalsveckan. Det är en utmärkt möjlighet att lära sig nya saker, dela med sig av det vi gör och lära känna nya människor som kan hjälpa skolan framåt. Därför var jag på plats några dagar.  Genom vårt arbete med vår nya......