Skapaskolan 2018 | Om dataskyddsförordningen för dig som vårdnadshavare
page-template-default,page,page-id-12656,page-child,parent-pageid-12668,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Om dataskyddsförordningen för dig som vårdnadshavare

Dataskyddsförordningen är en ny lag som träder i kraft den 25 maj 2018. Den är EU-gemensam och ersätter den nu gällande personuppgiftslagen (PuL). Syftet är att skydda varje enskild EU-medborgares integritet och stärka individens rättigheter vid behandling av personuppgifter. På de här sidorna kan du läsa mer om vad Skapaskolan gör för att skydda din integritet och vilka rättigheter du har.

Så behandlar vi dina personuppgifter

För att säkerställa att ditt barn får utbildning och omsorg av hög kvalitet behöver skolan hantera ditt barns personuppgifter. Exempel på vanligt förekommande personuppgifter som vi behandlar är ditt barns namn, adress, och personnummer.

Vi behöver också samla in en del personuppgifter om dig som vårdnadshavare, till exempel dina kontaktuppgifter.

Här kan du se vilka olika personuppgifter som vi kan behöva behandla för ditt barn eller dig, samt vilken rättslig grund vi har för behandlingen och hur länge vi behandlar personuppgifterna.

Mina rättigheter

Som vårdnadshavare har du alltid rätt att få information om vem som ansvarar för behandlingen av dina och ditt barns personuppgifter, varför ditt barns skola behöver behandla dem, hur länge och vad de ska användas till.

Under vissa omständigheter har du också rätt att få dina eller ditt barns personuppgifter raderade eller ändrade, exempelvis om de inte längre behövs för det ändamål de samlades in för, eller om du ångrar ett samtycke som du tidigare har gett.

Du har även rätt att klaga på hur ditt barns skola hanterar dina eller ditt barns personuppgifter, och du kan när som helst begära att få ett utdrag som visar vilka personuppgifter ditt barns skola behandlar.

Hur skyddar jag mitt barn?

Här har vi samlat några av de viktigaste tipsen om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att få en trygg upplevelse på nätet. För dig som vill läsa mer om hur ditt barn är tryggt på nätet finns tips och information på surfalugnt.se.