Skapaskolan 2018 | Om dataskyddsförordningen för dig som elev
page-template-default,page,page-id-12658,page-child,parent-pageid-12668,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Om dataskyddsförordningen för dig som elev

Dataskyddsförordningen är en ny lag som träder i kraft den 25 maj 2018. Den är EU-gemensam och ersätter den nu gällande personuppgiftslagen (PuL). Syftet är att skydda varje enskild EU-medborgares integritet och stärka individens rättigheter vid behandling av personuppgifter. På de här sidorna kan du läsa mer om vad Skapaskolan gör för att skydda din integritet och vilka rättigheter du har.

Så behandlar vi dina personuppgifter

För att säkerställa att du får en utbildning av hög kvalitet behöver Skapaskolan hantera dina personuppgifter. Vi behöver bland annat ditt namn, personnummer och adress. Inom ramen för elevhälsan behöver vi kunna behandla olika uppgifter om din hälsa.

Här kan du se vilka typer av personuppgifter som vi hanterar, för vilka ändamål vi behandlar dem, vilken rättslig grund vi har för behandlingen och hur länge vi behöver spara olika personuppgifter.

Mina rättigheter

Som elev har du alltid rätt att få information om vem som ansvarar för behandlingen av dina personuppgifter, varför vi behöver behandla dem, hur länge och vad de ska användas till.

Under vissa omständigheter har du också rätt att få dina personuppgifter raderade eller ändrade, exempelvis om de inte längre behövs för det ändamål de samlades in för, eller om du ångrar ett samtycke som du tidigare har gett.

Du har även rätt att klaga på hur Skapaskolan hanterar dina personuppgifter, och du kan när som helst begära att få ett utdrag som visar vilka personuppgifter Skapaskolan behandlar om dig.

Hur skyddar jag mig?

En stor del av skolarbetet sker digitalt, och här har vi samlat de bästa tipsen för hur du kan göra din digitala vardag tryggare. Mer information och goda råd finns på sidan surfalugnt.se.

• Lås din lärplatta, även om du bara lämnar den en kort stund. Då kan ingen obehörig komma åt din information. Av samma anledning är det smart att ha ett skärmlås på mobilen.
  • Dela inte med dig av lösenord och lösenkoder, och ha olika lösenord för olika appar och sidor. Om du ändå råkat ge ditt lösenord till någon bör du logga in och byta det så snart du kan.
  • Tänk efter innan du delar och publicerar på sociala medier. Var källkritisk om du delar något, och publicera ingenting som du inte kan stå för även i framtiden.
  • Lagra gärna ditt skolarbete i Google Drive. Annars är risken att du förlorar arbete om din lärplatta skulle gå sönder eller behöva bytas av annan anledning.