Skapaskolan 2019 | Hälsosam och energigivande mat i tiden!
post-template-default,single,single-post,postid-15657,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Hälsosam och energigivande mat i tiden!

Nu har det gått några månader sedan vi äntligen blev med eget tillagningskök på Skapaskolan! Efter fem års väntan serverar vi nu hälsosam mat i linje med skolans hälsoprofil!

Maten är klimatsmart, hållbar och ekologisk! Vi har 8o-90% ekologiska varor, klimatsmarta proteinkällor samt att vi gärna köper närproducerat.

Vi minimerar ohälsosamma tillskott och energifattig processad mat och ger istället våra elever tillgång till stark frisk energi samtidigt som vi främjar hållbara och sunda matvanor. Allt i linje med Livsmedelsverkets rekommendation för ”Bra måltider i skolan”.  Vi är naturligtvis också stolta för att vår kökschef Daniél är en av de som varit med och utformat dessa råd som sakkunnig.

Livsmedelsverket delade också häromveckan resultatet av en studie där man tillsammans med forskare vid Lunds Universitet konstaterat att det skulle kunna sparas 6000 liv per år i Sverige om vi kunde anta sundare matvanor. Vi är stolta och glada över att främja sådana vanor som är bra både för den enskildes fysiska och psykiska hälsa samt för världen i stort.

Klimatpåverkan ligger till grund för planering av måltider.

Vi går alltså före och främjar morgondagens matvanor. För många elever innebär det att man får vidga sin repertoar av kost. Vi arbetar med detta genom att uppmana till att smaka på nya saker samt genom att erbjuda 3-5 rätter per dag. Därtill erbjuder vi enkla ”rena” alternativ som fullkornspasta samt hembakt dinkelbröd. Vi märker att våra vegobiffar samt våra ungsrostade grönsaker är några av de rätter som många elever har provat och tagit till sig. Framöver kommer vi också att fortsätta och koppla vår hållbara mat och goda matvanor till undervisningen som bla Livsmedelsverket förordar.

Mycket att välja på.

Ekologisk salladsbuffé

Mycket att välja på. En viktig del av vår filosofi.

Färgglada pålägg…

Örter odlade hos vår kommungranne Grönska!

I veckan har vi fått en helt fantastisk bekräftelse från branschen på att vi är något riktigt bra på spåren. White Guide Junior som etablerat sig som den ledande tävlingen för offentlig mat i allmänhet och skolmat i synnerhet har i veckan nominerat för sina tävlingar som avgörs i semptember. Skapaskolans kök har nominerats i inte mindre än fyra kategorier och vi är den enda skola som nominerats i så många kategorier! De är: Årets hållbara offentliga restaurang, Årets klimatkök, Årets skolkock samt Årets skolrestaurang! Grattis säger vi till kökschefen Daniél Kallonas med kollegor samt till alla oss stora och små som får denna fina kost!