Skapaskolan 2019 | Högerblocket
13370
post-template-default,single,single-post,postid-13370,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Högerblocket

Hej, idag så ska jag berätta om det högra blocket, även kallat det bogeligablocket eller Alliansen.

I Alliansen finns det fyra partier, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Dessa partier placeras här för att dom tycker att man ska ha lägre skatter och att man själv ska välja var man vill lägga sina pengar. Dom står mer för frihet och att man själv ska få bestämma mera.

Moderaterna är det parti i Alliansen som är mest åt höger. Dom står för att alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Dom vill att om man hårt jobb ska det löna sig. Deras viktigaste frågor är jobben, kriminaliteten, integrationen och sjukvård och skola. Deras partiledare är Ulf Kristersson.

Kristdemokraterna kommer efter Moderaterna på höger-vänsterskalan, lite närmare mitten. Deras viktigaste frågor är sjukvården, äldre och trygghet. Dom vill att man ska kunna lita på samhället och välfärden(skola, sjukvård, polis m.m). Deras partiledare är Ebba Busch Thors.

Liberalerna är, som man här på namnet, ett liberalt parti. Liberalismen kommer från latinets Liber och betyder frihet och det är det dom står för. Mera frihet. Man ska själv kunna välja mera, t.ex. vilken skola man vill gå i. Det ska finnas flera alternativ för välfärden, både offentlig och privat. Deras viktigaste frågor är bättre skola och och bättre integrationspolitik. Deras partiledare är Jan Björklund och han har varit det sedan 2007.

Och sist men inte minst Centerpartiet. Centerpartiet är det parti i Alliansen som är närmast mitten på partiskalan. Centerpartiet har ”närodlad politik” det betyder att du ska ha mera att säga till om din vardag. Dom vill, mycket som liberalerna, att du själv ska kunna välja vart du vill få din välfärd. Att du ska kunna få ett jobb lättare och att det ska vara enklare att starta och driva eget företag. Dom vill skapa flera jobb och att det ska göras genom just egenföretagare, eftersom att det är dom som ger flest jobb, både i staden och på landsbygden. Dom vill att vi ska göra det med miljön i åtanke och att vi ska använda den här företagsamheten att driva utvecklingen framåt och stoppa klimat förstörandet, genom ny och bättre politik. Att du ska kunna fortsätta ha en bra vardag utan att förstöra klimatet. Deras partiledare heter Annie Lööf.

Det finns ett till parti som ligger långt till höger man som inte är med i Alliansen och det är Sverigedemokraterna. Mer om dom kan du läsa i onsdagens inlägg.

/Skriven av Ella, åk 9

Som ni kanske märker har alla partierna saker som överlappar varandra och har samma grund, att hårt jobb ska löna sig och att du ska kunna välja din välfärd.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar