Skapaskolan 2018 | Påskpyssel, klockan, skapardag och Nadine i Uganda
post-template-default,single,single-post,postid-12261,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Påskpyssel, klockan, skapardag och Nadine i Uganda

Nu har vi övat in några påsksånger som vi inte kunde sedan tidigare och vi har påskpysslat. Det fanns påskpyssel i olika svårighetsgrad så att alla skulle kunna hitta något som passade. En fick välja att göra alla pyssel om en ville. Några av oss valde att göra det lättaste som var att rita och klippa ut ett ägg i papper och dekorera det med silkespapper eller att rita mönster på det.

Vi gjorde också en gemensam stor påskkyckling av våra händer tillsammans med Nadine. Den stora påskkycklingen satte vi upp på dörren, men i fotot gömmer sig en härlig kram mellan några elever. Det sprider kärlek.

Visst blev kycklingen fin. Vi har arbetat med klockan och talat om klockans delar. Vi fick turas om att sätta ut siffrorna på den ritade klockan på tavlan. Då kom några siffror väldigt nära varandra och då pratade vi om det och sedan ändrade vi så att siffrorna kom på rätt plats. Vi fick inte plats med de fem minutstrecken mellan siffrorna om de stod för nära varandra. Det ska vara lika stora mellanrum runt hela klockan. Vi delade urtavlan i bitar och vet sedan tidigare att det bildas halvor och fjärdedelar, men på klockan heter fjärdedelarna kvartar. Det fins kvart i och kvart över. Vi räknade ut att det går femton minuter på en kvart.

Vi har fått nya platser i matsalen och vid gårepet. Vi prövade dem i dag och det var bara en lite justering för gårepet som behövde göras så funkade det ganska bra med ordningen.

Skapardagen är en aktivitet som vi gör tillsammans över hela skolan från F-8. Första gången i höstas träffades vi och lekte samarbetslekar. Andra gången vi träffades skapade vi saker till marknaden och Books to Uganda, och nu lekte vi lekar igen.

För att vi skulle veta vilken grupp vi var i, och med vilken kamrat från klassen vi skulle gå med, så skrev Chris det på tavlan.

Här leker vi en lek med halva bilder på våra ryggar. Det gällde att ställa frågor och lyssna på vad andra berättade om din bildhalva för att vi sedan skulle hitta kamraten med den andra halvan av bilden och bilda ett par. Det var inte så svårt som vi trodde. Vi lekte lite andra lekar också. Det var jättekul.

Vi fick höra när Nadine berättade och visade bilder från när hon var i Uganda och hälsade på i en skola. Det var jättespännande att lyssna och prata om hur olika vi har det. En elev räckte upp handen och sa: Vad konstigt, dom har nästan ingenting och är glada och vi har massa saker och klagar. Hur kan det vara så? Nadine frågade oss om vi kunde gissa varför alla eleverna i Uganda hade rakat av allt hår. Både killar och tjejer hade rakat hår. Vi visste varför – någon sa att det inte skulle spridas löss och andra kryp i håret, för att det är så dåligt med vatten så en kan inte slösa på det lilla man har för att tvätta håret och för att det är så varmt med mycket hår. Vi fick också höra när eleverna i Uganda sjöng ”små grodorna” på svenska, som de hade lärt sig av volontärarbetarna från Sverige.

Nadine hjälpte till att servera lunchgröten till eleverna. Den var brun som geggamoja av det smutsiga vattnet. Men det fanns inget annat att äta. En gång i veckan kunde eleverna få ett ägg att äta till.

Nadine blåste såpbubblor som eleverna tyckte var vackra och spännande.
Vi avslutade den här veckan innan lovet med en liten påskfilm.

Trevlig påsk till er alla önskar vi i FSK!